Polski Fiat 126p-1986

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Lassan, de biztosan :)

Sajnos mostanában még a jó idő ellenére sem sikerült úgy haladnom a kocsival, mint ahogy azt terveztem korábban, ugyanis  reggeltől estig egyetem van, hétvégéimet se tudom nyugodtan eltölteni.

A legutóbbi 2 napban sikerült egészen belelendülnöm, így most már van látszata is annak, hogy dolgozom az autón. Azért bőven sikerült az alján rozsdás részeket találni, lemez illesztéseknél az alvázvédő alatt szinte mindenhol találtam felületi rozsdát, de ezeket könnyen sikerült eltávolítani. Most lekentem koranttal, ezek után majd kap valami alapozó réteget, tömítőzve lesznek a szükséges helyek, s ez után jöhet az alvázvédés, majd színre is lesz fújva az alja.

DDU-ról lebontottam a fékrendszert, mert az szinte még új, és ehhez pont tökéletes lesz, csak egy kis szépítgetést kap. Viszont ezzel a művelettel megpecsételtem DDU sorsát, ez már saját lábán innen nem fog távozni. :( 2 évig szolgált, de így lesz a legjobb mindenkinek.

Egyelőre itt tartok, a képek beszéljenek inkább helyettem. :)
stomak @ . 12 fotó . 3 komment

Felújítás folytatódik :)

Igaz én sem gondoltam, hogy már most ennyire belelendülök a szétszedésbe, de most már van látható haladás is. :) Sajnos a decemberi és januári tavaszi időt nem tudtam a vizsgáim miatt kihasználni, mostanra meg eléggé hüvös lett az idő, de legalább van egy hét szabadság itthon. :)

Az autót sikerült oldalra borítani, ezek után folytattam az egész futómű lehámozásával. Meglepő módon relatíve kevés szívás volt a csavarokkal, mondjuk az egyik laprugó alubak rendesen megszívatott, illetve sikerült az egyik lengőkar tartó csavart is beletörni a kaszniba, de ettől függetlenül egy délelőtt alatt lekaptam az egészet.  Jó volt látni, hogy tényleg szép állapotú az autó alja, lesz vele meló, de ez még bőven vállalható. Ma már elkezdtem a rozsdás részek feltárását és eltüntetését is. Nem vakarom le a gyári alvázvédőt, csak az illesztéseknél lesz feltárva, mert néhol találni felületi rozsdát ott is. Ezt követi majd a kellő felületkezelés, majd rücsizem az egészet újra, és visszakapja a gyári narancs színt újra. Majd a teljesen felújított futómű kerülhet vissza, illetve a fogasléces kormányműnek kell még tartókonzolt is gyártani.

A motor már jó kezekben van, halad az újjáépítés, remélem tavasz-nyár elején már az is készen lesz. Ezekkel a mostani haladásokkal még reálisnak mondható, hogy nyár végén már készen lesz a kisautó. :) Persze még nagyon az elején vagyok, de egy rakat alkatrész már felújítva várja a beszerelést.

Az uno-val is történt haladás: sikerült szerezni rá gyári Turbo hátsó lámpákat, igazi kincsek. :)
stomak @ . 16 fotó . 2 komment

Télen sem állunk meg :)

Igaz vizsgaidőszak kellős közepén vagyok, de ettől függetlenül nem tudom visszafogni magamat a szokásos bütykölésektől. :)

Pár szót az uno-ról: Mostanában teszi a dolgát szépen, az önindítót teljesen fel kellett újítani, karbi felújítás és egy csomó állítgatás után most megy az autó. Bár hidegen gázadásra még mindig megtorpan, de kezdem megszokni. Fűtés mint kiderült mégiscsak jó, illetve nem. Fűtés bejön az utastérbe, de a hideg levegőt nem lehet elzárni, így a meleg mellett dől a kezemre a jéghideg levegő. Hurrá, lehet tavasszal az egész műszerfalat szétbelezni. :)

BBU Monoron tölti a telet egy jó kis garázsban, nyáron kénytelen leszek folytatni a garázs projektet, mert már erősen 2 autónak szükséges a fedett hely.

A másik narancs is épülget közben, sőt leginkább csak ezzel foglalkozom már egy fél éve. Mivel nagy szereléseknek ilyen hidegben nem tudok nekiállni, illetve most időm sem engedi, ezért itthon próbálok alkotni mindig valamit.
Egyelőre a kis műanyag-gumi csetreszek szépítgetésével foglalkozom, mert tudom, hogy tavasszal ugyanezt, már tuti nem csinálnám meg ilyen alaposan. Hazakerült az olasz brown kábelkötege, most az első köteg volt soron. Az egészet átpucoltam, rendeztem, bandázsoltam és az oxidos csúszósarukat kicseréltem. Vicces, mert teljesen más, mint a lengyel, ebben van pár plusz kábel, mint például a gyári világításnak a kormányvédő műanyagra. Ezen felül a kormánykapcsolóhoz vezető kábelek csatlakozása is teljesen eltérő, így kénytelen leszek keríteni valami hozzá passzoló kormánykapcsolót. 

Amint kicsit jobb idő lesz, a BIS-ből kioperálom a fogaslécest, az összes sallanggal együtt, ezek kerülnek majd be a narancsba. Illetve kompletten lekopasztom a futóművet, ez megy homok-szinter wellnessre. Az új váltón tömítéseket kell cserélni egy pucolással együtt.
Az alkatrészek nagy része már beépíthető, de ettől még nagyon messze vagyok. A motor, ugye ami egyszer már elkészült, újra össze kellene rakni, megint pár módosítással az előzőhöz képest. Nagyon remélem, hogy nyár végén kész lesz a kocsi, de ehhez nagyon feszített tempóban kellene dolgoznom.

Közben, szinte véletlenül sikerült szerezni még 2 új króm lököst, ezek még nem tudom melyik autót fogják díszíteni, de sanszos, hogy BBU-ra kerülnek, amik meg azon vannak, vándorolnak tovább erre a narancsra.
stomak @ . 17 fotó . 4 komment

új autó, új esélyek

Már régebben felvetődött a gondolat, hogy kellene még egy pócki. Szokásos délutáni böngészésem közben fedeztem fel ezt a kis csúnyaságot, ami a képeket borzalmas volt, de az illesztések stimmeltek, így meg mertem kockáztatni, hogy gyári az autó. Igaz potyára nem szeretek elmenni, de éreztem, hogy nem fog csalódást okozni a gépezet.

Az autó egy Sárisáp nevezetű településen volt, ahol még a madár se jár. Hiába volt közel, a busz így is 1,5 órát ment a keskeny kanyargós utakon. Már csak azért is remélem, hogy jó az autó, mert nem akartam hazafelé busszal jönni. :)
Mikor végre szemrevételeztem a gépet, tényleg hihető volt az 53 ezer km, ami az órában volt. Igaz látszott, hogy öreg, néhol eléggé fáradt, de tetszett a dolog. Arról nem is beszélve, hogy állitólag 15 évig pihent egy garázsban. Én meg így akarok hazajönni lábon egy bontószökevénnyel. Néhány gyorsjavítást végeztünk az autón, leginkább a benzinszint aggasztott, mert alig volt benne és a legközelebbi kút vagy 15 km-re volt onnan.

Végülis ment az autó, de a kuplung nagyon szarakodott, a motor is erőtlen volt, csúnya hanggal, a kamionos holtjátékról és a beton kormányzásról nem is beszélve. A nagy para akkor jött amikor egy dimbes-dombos helyen beesett a fékpedál... pumpálásra volt egy hangyányi fékhatás, de elég durva volt. Nehézkesen, de kezdett jó lenni az autó, kellett neki a mozgás, minden hibája megszűnt amire Pestre értünk. Igaz rázott valami hátul, én gumira gyanakodtam, de látszólag semmi baja nem volt. A városban jött az araszolás végig, na itt megint fékhatás elment, a motor is szarakodott. Kellett neki néha egy pihenő.

Pestről következő állomás Monor volt, ide már tuti elmegy, ha Pestig eljött. Viszont a 4-es úton nem várt dolog történt 90-es tempónál: ugyanis az egyik gumi elfosta magát 26 év után. Megfogtam még időben az autót, gyorsan megálltam vele, gyors kerékcsere és gyerünk tovább. Ja hoppá az autóhoz nem volt kerékkulcs... Na mindegy, majd valaki biztos ad. Kb 200 autóból megállt vagy 3 , abból is kettőnél nem volt, a harmadik tudott adni, gyors kerékcsere, innentől a rázkódás is megszűnt, mondhatni hibátlan lett. Összesen 140 km ment bele hazafelé. 

Tervek vannak vele, de ez már tényleg a jövő zenéje. :D

stomak @ . 11 fotó . 3 komment