Egy álom valóra válása :)

Több, mint fél éve elment az uno és a regata is annak reményében, hogy ha lesz valami alkalmi vétel akkor legyen elég zsé az üzletre. Persze ilyenkor szinte semmit nem talál az ember, polskit télen nem nyúzom, de egyre sürgetőbb lett volna valamit venni.

A nagy álom még mindig egy uno turbo volt, de már kezdtem beletörődni, hogy soha nem lesz ilyenem, inkább valami újabb típus után kezdtem nézelődni. Természetesen az olasz frontról nem mondok le, így jött képbe a Fiat Bravo jtd. Keveset eszik, erő is van benne és az áruk sem olyan horror már. Persze ez mint szép és jó, de más is így gondolja, ezért sorra csúsztam le a jó vételekről. 

Kitérő sztori:
Közben találtam végre egy Uno Turbo-t, elég olcsón és még vizsgája is volt. A fényezést inkább nem minősítem, sok baja volt, de úgyis felújításra készültem, tehát levonatoztam Zalaegerszeg mellé és megvettem a gépet. Ugyan sokkal szarabb volt, mint ahogy az eladó mesélte, de ott akkor csak az érdekelt, hogy végre vehetek egy ilyet. Az öröm nem tartott sokáig, hazafelé félúton elkezdett füstölni, illetve erőtlenedni is a gépsárkány. Bp-re érve annyira füstölt, hogy a város határában inkább letámasztottam a kocsit. Másnap ránéztünk, gondoltuk, hogy a turbo döglött meg, de az nem akkora gond, mert ott van a donor autó, akkor abból átrakjuk és kész. Egy kompresszió mérés után viszont el lett vetve az ötlet ugyanis szarrá volt kopva a motor. Felhívtam az eladót, mondtam neki a szitut, hogy ez így nem lesz jó, hosszas vitatkozás után végre belement abba, hogy visszaveszi a kocsit. Én viszont nem voltam hajlandó 300km-t autózni a füstölgő rémmel, így ugyan buktam rajta, de kevesebbért visszavette az autót és el is jött érte. 
Itt fogadtam meg, hogy a következő már nem uno lesz, mert kissé sok ősz hajszálam lett megint ettől az üzlettől.

A lényeg:
Persze ettől még ugyanúgy nézegettem óránként az összes hirdetési portált, hátha akad valami, de már elég sok típusra bővítve a keresést. Egyik szokásos pörgetés során megakadt a szemem egy feliraton: Fiat Uno Turbo i.e.
Gyors kattintás, képek alapján elég jól néz ki, megvannak a gyári díszcsíkok is az oldalán ami szinte egyikről sem mondható már el, így képről nekem nagyon bejött a dolog. Egyetlen hátrány az ára volt, ami kissé borsos volt, de egy próbát megér. Azonnal hívtam is az eladót, aki elmondása szerint csak 10 perce van fent a hirdetés és én már azonnal telefonáltam is. :)  
Szerencsére az eddigi 200+km-es körzetben lévő autókhoz képest ez egész közel volt, Gyermelyig kellett csak leautózni. Az autó első ránézésre is nagyon megfogott, mert 27 éves létére és az akkori Fiat-ok rohadási hajlama illetve a turbo i.e-k túlélési esélyeit figyelembe véve nem lehetne már ilyen autó. Fényezés 80%-ban gyári, rozsda persze van, de a többihez képest nagyon elenyésző, még időben megfoghatóak. 
Ami külön vicces, hogy 20 éve volt a mostani tulajdonosnál, aki egy 80 éves bácsi már, magyarul akkor se volt már fiatal amikor megvette az autót. Itt nem boltba járós autóra kell gondolni, ő nagyon is jól tudta milyen autó is ez, mondta is, hogy ezzel szokott csajozni. :D
Alkudozás közben derült ki, hogy a hirdetéssel ellentétben nincsen vizsga az autón, ami akkor elég rosszul hangzott, mert így el se tudom hozni. A végére egy elég jó árban sikerült megegyeznünk, illetve azt is felajánlották, hogy tréleren a házunk előtt lerakják a kocsit, nem kell vacakolnom a hazahozatallal. Természetesen nagyon örültem ennek, de nem volt jó érzés otthagyni az autót.

Majdnem 1 héttel később itt is volt az autó, nagy volt az öröm, de még sok a tennivaló műszaki előtt, mert eléggé levegős a fék, illetve pár apró javítást igényel még. Onnan is látszik, hogy jó helyen volt a kocsi, hogy 10W60 Selénia olajat raktak bele, illetve 3/4-ig volt a tank, ami nem éppen megszokott itthon. :)

Tervek a közeljövőben:
-gyári 14-es Cromodora alufelnik felújítása, hozzávaló gumik beszerzése
-gyári kormány 
-gyári első lökhárító, ami a talán legnehezebben beszerezhető alkatrésze a kocsinak, kaptam árajánlatokat bontott lökhárítókra, de felállt a szőr a hátamon az árakat meglátva. Így most az marad, hogy a donor sérült lökösét próbálom felújíttatni, meglátjuk mit lehet kihozni belőle
-ültetőrugók berakása, mert az aluhoz így magas lesz nagyon
-tetőkárpit visszaragasztása
-kulissza felújítása, ami szintén lehetetlen dolog, mert itthon semmit se kapni hozzá, az olaszoknál meg 100-ból se lenne meg a készlet hozzá

Persze további gondokat okoz az új autó, mert a szabad ég alatt ugyan nem állhat, sokáig meg akarom tartani. Tehát a garázsból a polski száműzve lesz, átveszi a helyét az uno. Innen megy a másik garázsba BBU, az ott árválkodó narancs meg meg ki a szabad ég alá, ugyan letakarva, de nem végleges megoldásként.

A legritkább dolog ez a matrica gyári kalaptartó is egy nem létező dolog :) nagyon praktikus dolog ez a tolótető lesz ez még tiszta :) már itthon Ezt csak azért, hogy legyen valami polskis dolog is :) a sárga romhalmaz...

Kommentek

KeMa

Gratula! Sok boldog km-t kívánok hozzá!

Karki

Tényleg nagyon szépen néz ki az átlag hazai Turbókhoz képest. Meg amúgy is. :)

Ha kell valami cucc hozzá, tudok egy ismerőst, aki gyakran rendel olaszországból FIAT cuccokat, jó helyekről, olcsóbban, mintha az ismert forrásokból rendelnél.

pinyti

Szuper! :D

stomak

KeMa #56182:
Köszi! :) 205 gti csoporttársa. :)
Karki #56183:
Igazából még nagyon átlag sincsen, ami meg van az nem éppen értékelhető kategória. :)
Majd megkereslek, mert már most jó néhány dolog kellene hozzá. :)

KeMa

stomak #56186: Inkább a 205 Rallye-é :)

stomak

KeMa #56187: 1.6 Gti az hány lovas? 1.3 Rallye nem ér, mert abból minden ki van dobálva és 800 kg alatt van az önsúlya. :)

KeMa

stomak #56188: De az turbós :) . A GTI meg szívó. Volt belőle 108 lovas, meg 115 lovas is, ha jól rémlik.

Karki

KeMa #56189:
Nem a T16-al kevered? Én úgy tudtam, a Rallye is szívós, karburátoros.

stomak

Karki #56190:
KeMa #56189:
T16 az más dimenzió konkrétan. :) Egy olyat megnéznék egyszer élőben. :)
Szerintem az uno 1.3-as 105 lovas motorjához még mindig az 1.6 GTI van a legközelebb. :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!