10. KGST party, avagy hatalmas szívás

A sztori:
Hát nem is tudom hogyan kezdjem... Szóval felvetődött az ötlet, hogy még a nyáron ellátogatok egy találkozóra. Pont kapóra jött a KGST party, mivel tavaly is el akartam menni, így gondoltam majd idén bepótolom. Úgy tűnik sikerült, kamatostul. :D

Lefelé úton OGY, Norberto és én konvojoztunk. Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza útvonalon, végig a 4-es úton. Útközben csak egy kisebb gond jött elő, mégpedig beesett a gázpedál, de mivel 2 nappal azelőtt is megtörtént, rögtön tudtam mi a gond. Nyíregyháza előtt megálltunk tankolni is, a kisautó meglepően jó 5,1-es fogyasztást produkált lefelé úton. 
Már kezdtem dicsérni az autót, hogy mennyire jó, amikor éppen beértünk Nyíregyre és egyszercsak puff leállt a motor. Na innentől lett igazi szopás ez a hétvége... Félreálltam, jöttek segíteni többen is, de az istennek sem volt szikra, pedig már mindent cseréltünk. Végül Peti500 felajánlotta, hogy bevontat a kempingbe, ahol nyugodtan lehet bűvölni a vasat.
Regisztráció után kicsit szusszantunk, de nem hagyott a dolog, így nekiálltunk, hátha beindul. Megint kerestük a szikrát, amikor indítózás közben Gyula észrevette a hiba egyik okát. Hiába forgott a motor, az elosztó meg sem mozdult. Na akkor szétesett az elosztó fasza, végül szelepfedél leszedése után derült ki, hogy bizony a tengely se forog, így tuti, hogy a vezlánc adta meg magát. Mondjuk ekkor nagyon elgondolkoztam, hogy 4000 km után mi a gyíktól szakadhat el az a lánc... Ekkor már sötétedett és a roppant módon érdekes koncert helyett a rögtönzött "motorfelújítás" lett a nézők célpontja. Itt aztán kaptunk bőven "szaktanácsokat" is. :D Nagynehezen lejött a vezfedél, ezt mindenki egy HÚÚÚBAAAAZMEEEG felkiáltással kísérte, mert világossá vált, hogy miért szakadt el a lánc... bekapott egy hajtókar anyát. :O Na ekkor aztán igazán elkezdtem izgulni, hú, hajtókar , dugattyú, mik sérülhettek még... Inkább kiszedtük az egész motort, olajteknő le, viszont megvolt az összes hajtókar anya... Tehát volt egy bónusz csavar a kocsiban. Mikor láttuk, hogy végülis más nem sérült, minden oké, összeraktuk a motort és a pénteki szerelést éjfél körül befejeztük. 

Szombaton reggel 6-kor folytatás, beraktuk a motort a helyére, aztán Andrei kollega meghozta a hiányzó vezlánc szettet, amit gyorsan be is építettünk, mikor minden a helyén volt, jöhetett a próbaindítás. Én se hittem benne, de azonnal beindult, és nagyon szépen járt, annyira, hogy 15 mp után le is állt és onnantól kezdve megint nem volt szikra.... OOOFUCK! Ekkor már marhára ideges voltam, hiszen hiába lett jó a motor, megint beszart valami... A tűző napon már amúgy sem bírtam tovább, így otthagytam inkább. Délután a szervezők segítettek feltolni az autót a sátrunkhoz, ahol árnyékos helyen lehetett tevékenykedni. Na itt újra, kondi, trafó csere, de szikra még minig sehol... Szerencsére Peti 500 megint a segítségemre volt, állítottunk egy gyújtást, utána derült ki, hogy a megszakító volt retkes, azért hiányzott a szikra... Ezek után persze azonnal beindult, így végülis 2 napos szerelés után újra ment az autó. :)
Szerencsére a felvonulásra lett kész, így azon részt tudtam venni. 
Vasárnap összepakoltunk és elindultunk hazafelé. Eger felé vettük az utat, mert ott volt egy kis dolgunk, de ha már ott voltunk muszáj volt egy kis bort hozni Szépasszonyvölgyből. Innen Tibee ment Tarján felé, Norbertoval mi viszont elindultunk Pest felé. Egészen jól jött a kisautó, 90-es utazót tartottuk, a kihulló csavar után már kezdtem aggódni, hogy hazaérek-e egyáltalán. Norberto útközben elkanyarodott, így egyedül maradtam hazafelé. A tempó maradt, viszont valami nem tetszett, kezdett picit gyengülni, nagyon melegedett. Elég sok olajat megzabált, így töltöttem utána, ekkor még nyugodtan. 10 km múlva erős benzinszagot lehetett érezni, az autó megint megállt, persze a 3-as úton a semmi közepén. A hiba nem tűnt súlyosnak, a karbiból kijött a cső, ezt miután visszahűlt,visszaraktam a helyére. Itt láttam, hogy olajos a légszűrőház, leszedtem a szívócsövet, ami tele volt olajjal, ekkor gondoltam a kartergázcső telefosta, így lekötöttem, nehogy teleköpje. Hazafelé vánszorogva jött már az autó minden megtett méter ajándék volt, alig vártam, hogy otthon legyek már. De az 50-es tempónál már nem jöttek elő gondok, hazaért a kisautó. Annyira elment a kedvem tőle, hogy 1 hétig rá se néztem.

Hibakeresés:
Ma már nem bírtam magammal, kivettem az egész motort, darabokra bontom, ennek már úgyis annyi. Fura volt, hogy újabb csavarok tűntek el, ahol nem, mint például a légszűrőháznál, ott a lemezt repesztette szét. Bontásnál vettem észre, hogy a kartergázcső teljesen száraz, így egy helyről jöhetett az olaj: az égéstérből... jajjj itt nagyobb a baj. Lekaptam a hengerfejet, ahol vastagon szétégett olajréteg várt mindenhol. A hengerek fala elég karcos, így tuti, hogy a gyűrűknek annyi, a furcsa az, hogy nem füstölt az autó.

Tények:
Most ott tartok, hogy ezt a motort már nem csinálom meg, 4000 km után újra fel kellene újítani, hagyom inkább a francba. Autó tehát lerakva, legalább bringával tudok közlekedni, az autóra majd tavasszal, vagy nyáron visszatérek, hogy mit érdemes megcsinálni rajta. Úgy tűnik ez a KGST party elég drága mulatság volt nekem, ráadásul, már járóképes autóm sincsen... FUCK

Viszont szeretném megköszönni azoknak akik segítettek: Norberto, Andrei, OGY, Gedeon, Peti500, Antoni és még azoknak akik most nem jutnak eszembe. :)

egy kis esti szerelgetés kényszerpihenő hajnalra ez fogadott :) újra kiszedve itthon 4500 km után sehol se eresztett itt már sejtettem, hogy baj van ez legalább megúszta mit ne mondjak, gyönyörű kempingben egyik reggel ez fogadott ilyen is volt :D festés közben

Kommentek

Buszos Petya

Aztakurvaeget! Hogy a gyíkba' kerül egy hajtókar anya a vezfedél alá?
Azok a Fiat 132-es felnik viszont nagyon szépek ettől függetlenül. :)

obrotka gyula

Remélem már nevetsz a dolgon. :)
Egyik oldalról baromira sajnállak a dolog miatt és sajnálom ezt a csinos motorkát, a másik oldalról meg nekem ez volt a legnagyobb móka a kgst-n. :)

Ha esetleg meg kell valami motyó a motorhoz, akkor szeptember elején megyünk ki.

norberto

Felejthetetlen emlék marad ez hétvége is! :)
Autóba alvók vigyázzanak! :) :)

Andrei

Mindent visz ez a blog, ennyit még én sem szívtam motorral, mint te :) :)
A segítséget nagyon szivi, igazából szombat reggel ott akartam veletek tanyázni, de nem engedtek be, csak ha regisztrálok. Később kiderült, hogyha beültem volna egy kocsiba valakihez, aki regisztrálni akar, akkor 100 Ft-ért kaptam volna karszalagot............. Nem voltam ideges

A motort meg szerintem 1-2 nap alatt meg lehet csinálni, 2 jobb állapotú henger kell, gyűrűzés, bejáratás. Ja, meg én elvinném centírozásra a főtengely-lendkerék párosítást úgy, hogy benne van a blokkban. Normálisabb gépműhelyekben ezt gond nélkül megcsinálják. Utána el lehet felejteni a csavarelhagyásokat.

raver

Hát basszus ez a totál szívás. :( kitartás az újjáépítéshez. :)

Tibee

Nemmegmondtam, hogy belever az index a karterbe? Igaz, lehetett volna fékdobba beleérő ablaktörlő is. :D

stomak

Buszos Petya #53657: Na ez a jó kérdés! :D Amúgy elvileg 131-es az.

obrotka gyula #53660 Már egy kicsit tudok. :) Végülis nélküle unalmas lett volna az egész, ha belegondolunk. :D Fog kelleni, megkereslek.

Andrei #53663: Ó, hogy rohadnának meg... amúgy amikor kocsival mászkáltunk ki-be, akkor is csak az autó sorszámot nézték, karszalagot meg senki... Végülis gyűrűk nem törtek el, csak simán megfőztem a motort, a henger fala belilult. Ezt a motort csak műszakira rakom majd vissza, egy újat építek helyette.

raver #53665: Köszi, már most hiányzik. :)

Tibee #53666: Látod és tényleg az volt a hiba! :D

Andrei

stomak #53677:
Lila hengerfal az azért kutya :D Mivel sikerült ezt elérni? Nyitott motortetővel nekem még 40 fokban autópályás 120-azásnál sem sikerült problémát csinálnom.

Buszos PetyaAndrei #53681: Mondjuk annak a motornak valszeg volt rendes kenése, az úgy nem ér. :)

stomak #53677:
1.) Nagy valószínűséggel zsír ugyanaz a felni volt 31-esen meg a 32-esen is. Kár, hogy ritka, mint az állat. :)

stomak

Andrei #53681:
Nyilván laza ékszíjjal sikerült ezt elérnem, valószínűleg már lefelé is csúszott, de hazafelé lazább volt. Gondolom magas fordulaton annyira csúszott, hogy nem kapott elég hűtést, csoda, hogy hazajött így.

Buszos Petya #53685:
Az viszont tény, hogy ritka. Főleg, hogy ezekkel a gumikkal vettem, így meg pláne. :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!